Argital

Argital to włoskie kosmetyki na bazie glinki zielonej (pochodzącej z Morza Śródziemnego) oraz ziół.

Certyfikowane przez:

BDIH – znak informujący konsumenta, że do produkcji kosmetyków zostały użyte tylko surowce naturalne.

DEMETER - uznany międzynarodowo certyfikat jakości ziół i ogólnie wszystkich produktów rolnych, uzyskanych przy użyciu metody biodynamicznej stworzonej przez Rudolfa Steinera.

AIAB - stowarzyszenie kulturalne promujące nowy zrównoważony styl życia przyjazny dla środowiska. 

ICEA - Instytut Certyfikacji Etyki i Ochrony Środowiska.

LAV – jest znakiem towarowym stowarzyszenia obrony życia i praw zwierząt.

Zapachy pochodzą z olejków eterycznych. Firma Argital istnieje od 1976 roku, rozwijając od tego czasu wiedzę na temat zastosowania glinki zielonej w kosmetyce. Obecnie należy do czołowych firm na świecie produkujących kosmetyki na bazie glinki. Poza glinką Argital stosuje w produktach tylko starannie wyselekcjonowane naturalne składniki i zioła. Wyznając zasadę, że lokalizacja ma znaczenie dla jakości produkcji, w 2005 r. firma przeniosła produkcję na teren Sycylii – słonecznego, wietrznego i czystego miejsca w pobliżu Morza Śródziemnego, gdzie glinka jest wydobywana.

Produkty Argital dostępne są obecnie w 25 krajach na całym świecie.

GLINKA ZIELONA ARGITAL Glinka wykorzystywana w produkcji kosmetyków Argital pochodzi z kopalni na dalekim południu Sycylii. Z obszaru czystego, nieskażonego, słonecznego i wietrznego przez większość roku. Zielona glinka Argital jest wydobywana w miesiącach letnich, kiedy działanie słońca jest silniejsze i intensywniejsze. Unikalne właściwości czynią glinkę czynnikiem modelującym ciało i sprawiają, że jest naturalnym produktem zapobiegającym starzeniu. Glinka zielona ma wspaniałe właściwości dezynfekujące, absorpcyjne i gojące. Doskonale leczy trądzik, wypryski, wrzody, pielęgnuje i regeneruje poszarzałą cerę. Odżywia zmęczoną cerę, zmniejsza i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Glinka, pochodzenia morskiego, jest bogata w sole mineralne i naturalne oligoelementy, które pomagają uczynić ją szczególnie aktywną. Jej wiek datuje się pomiędzy 6 a 16 milionów lat, co sytuuje ją w geologicznym czasie kiedy Ziemia była szczególnie pełna sił witalnych. Korzystne właściwości glinki pozostały nienaruszone przez czas i powracają do naszego organizmu za każdym razem gdy używamy jej w paście do zębów, szamponie, maseczce upiększającej lub po prostu w postaci proszku rozpuszczonego w wodzie do relaksującej i regenerującej kąpieli.