Produkcja mydeł na bazie olejów roślinnych ma w regionie Morza Śródziemnego długą i bogatą tradycję. Jej główne centrum to okolice Marsylii w Prowansji. Najstarsze znane receptury wyrobu mydeł sięgają 2000 r. p.n.e., a ich pionierami byli starożytni Egipcjanie, Grecy i Arabowie. Głównymi, stosowanymi wówczas surowcami, były oleje roślinne oraz węglan potasu (potaż). Między IX a XII w n.e. Europejczycy udoskonalili produkcję mydeł, a jej centrum stała się Francja.
Również i dziś mydła SAVON DU midi produkowane są w głównej mierze ręcznie, w małej manufakturze, według starej marsylskiej tradycji.
Główne składniki – pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych: oliwa z oliwek oraz olej palmowy i kokosowy - są mieszane z sodą i gotowane w wielkich kadziach w temperaturze 120°C. Po odsoleniu powstała masa mydlana poddawana jest 48-godzinnemu suszeniu, po czym tnie się ją na odpowiedniej wielkości bloki. Na koniec dodawane jest organiczne masło karite (masło shea), oraz – odpowiednio do rodzaju – miód i naturalne olejki eteryczne.
W ofercie producenta znajdą Państwo:
mydła oliwne 150 g (certyfikat BDIH) z rozmarynem bądź lawendą
mydło marsylskie 300 g (72% oliwy z oliwek)
mydła peelingujące z drobinkami suszu roślinnego 100 g: Calendula (nagietek), Eglantine (dzika róża), Verveine (werbena), Lavande (lawenda), Miel-Amande (miód i migdał)
mydła z masłem karite 100 g (certyfikat BDIH), wzbogacone naturalnymi olejkami eterycznymi